Dirvožemis yra ne tik augalų maistinių medžiagų šaltinis, bet ir sudėtinga ekosistema, kurioje vyrauja didelė įvairių mikroorganizmų gausa. Augalai pasižymi įvairia sąveika su dirvožemyje gyvenančiais mikroorganizmais, todėl labai svarbu suprasti kaip jie paveikia dirvožemio derlingumą bei augalų produktyvumą. Laikui bėgant bei tobulėjant žemės ūkio technologijoms imta ieškoti alternatyvių ir ekologiškų priemonių, kurios padėtų optimizuoti augalų augimą ir išlaikytų dirvožemio turtingumą. Šiandien manoma, kad mikroorganizmų pagrindu pagamintos biotrąšos yra viena iš pagrindinių žemės ūkio sudedamųjų dalių, gerinančių pasėlių produktyvumą ir prisidedančių prie tvarių agroekosistemų. Tačiau, kokybiškų produktų pasirinkimas – nelengva užduotis, todėl labai svarbu atlikti biologinių produktų kokybinę ir kiekybinę analizę.
1. Mikroorganizmų identifikavimas ir jų skaičiaus mėginiuose nustatymas
Mikroorganizmų identifikavimui atlikti naudojama 16S rRNR sekoskaitos analizė (bakterijoms) ir ITS genų DNR sekoskaita (grybams). Mikroorganizmų skaičiaus įvairiuose biologiniuose produktuose nustatymui atlikti naudojami selektyvūs mikrobiologiniai tyrimai, nustatant mikroorganizmų kolonijas formuojančių vienetų skaičių mililitre (KFV mL-1).
2. Išsamūs biologinių produktų tyrimai
Išsamūs biologinių produktų tyrimai suteikia galimybę nustatyti produktų, ingredientų ar žaliavų galiojimo laiką ir mikrobiologinį stabilumą bei gyvybingumą esant nepalankioms aplinkos sąlygoms (pavyzdžiui, per žema ar per aukšta biologinių produktų sandėliavimo patalpų temperatūra); biologiniuose produktuose esančių mikroorganizmų jautrumas ir išgyveninamumas, veikiant kitiems biologinės kilmės agentams ar įvairioms cheminėms medžiagoms (pavyzdžiui, pesticidams); nustatoma mikroorganizmų, esančių biologinių produktų sudėtyje, išsami charakteristika ir savybių analizė, įvairių fermentų koncentracija ir aktyvumas.
3. Mikroskopinė biologinių produktų analizė
Mikroskopinės analizės metu atliekama biologiniuose produktuose esančios mikrofloros analizė, nustatomas gyvybingų ir negyvybingų mikroorganizmų ląstelių skaičius, analizuojama mikroorganizmų ląstelių veikla (judrumas, dalijimąsis) bei morfologinės sąvybės (forma, dydis).
4. Mikrobiologinių mitybinių terpių ruošimas
Norint atlikti biologinių produktų, vandens ar kitų tiriamųjų medžiagų analizę ir aptikti atitinkamos rūšies mikroorganizmus yra ruošiamos selektyvios mitybinės terpės. Terpės ruošiamos iš atitinkamų reagentų arba naudojamos pilnos sudėties komercinės dehidratuotos terpės. Ruošiamos terpės gali būti tiek skystos, tiek standžios, o įvairūs jų tūriai išpilstomi į sterilias talpas (vienkartines 90 mm Petri lėkšteles ar stiklinius indus). Užsakovui pageidaujant, terpės gali būti paruošiamos pagal pateiktą receptūrą ir išpilstomos pageidaujamais tūriais.
Norėdami gauti daugiau informacijos apie kokybinę ir kiekybinę biologinių produktų analizę, susisiekite su mumis: audrius@bioenergy.lt